KBT

Dina tankars inverkan

"Poesi och visor är inte saker som du hittar, utan de hittar dig. Allt du kan göra är att gå till ett ställe där de kan hitta dig." Nalle Puh

KBT står för Kognitiv Beteende Terapi, dvs att förändra ett oönskat beteende genom att styra sina tankar och känslor. Det är en psykoterapi som bevisligen fungerar. Det är ganska fantastiskt hur mycket man kan påverka.

Men för att det ska fungera är det viktigt, faktiskt avgörande, att du har självinsikt och en vilja till förändring - ju starkare desto bättre. Det går inte att förändras utan dessa två. Förstår du inte dina brister eller om du inte vill förändra dig, funkar det inte. Det finns ingen möjlighet för någon annan att göra det åt dig. Många vill inte ändra på en negativ spiral för de förknippar sin identitet med sina problem. En person som har fobi mot att åka tåg, någon som ofta är sjuk eller för den delen alltid skadar sig, vill inte ändra på det, det är ju den de person de är. Själv har jag svårt att bryta trenden att jag är virrig och glömsk, det är ju den jag är, jag är som min far (fast nu är det väl dags).

KBT är inriktat på nuet, inte vad som ligger bakom det du vill förändra. Genom att styra dina tankar (det är det ju du själv som gör) kan du styra dina känslor.

Först behöver du analysera dina negativa tanke-, känslo- och beteendemönster för att bli medveten om dem. Det är först då du medvetet kan förändra dem. Det är inte gjort i en handvändning utan behöver daglig och konkret arbete under tid, många gånger lång tid.
 
Är det en fobi du vill komma tillrätta med, är det effektivt med exponering, först i tanken och sedan med foton och kanske film för att slutligen exponeras i verkliga livet. Hur länge man behöver stanna på varje nivå, beror på hur stark fobi man har.

Det är viktigt att bygga upp nya strukturer i din vardag och ta avstånd från de tankar och känslor du mår dåligt av. Om du fortsätter med de negativa influenserna är det omöjligt att gå vidare, det blir en ond cirkel. Det gäller att ändra den till en god cirkel.

Det kan ofta vara svårt att göra detta arbete på egen hand, men det är inte omöjligt. Känner du att du inte vill prova själv eller om det inte fungerar, tveka inte att söka hjälp, i alla fall med att starta så att du kommer igång.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

15.06 | 07:56

Hej. Det låter ju trevligt, men det är inte hos mig du kan jobba. Jag ger bara förslag på olika varianter att tjäna pengar. Lycka till.
Mimi

...
14.06 | 22:11

Hej jag skulle vilja söka jobb hos er o jobba sol telefon är finns:)

...
14.03 | 10:52
Hem och länkar har mottagit 6
14.03 | 08:23
Text har mottagit 1
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS